ryžai̇̃nis
Risotto lietuviškai man atrodo iš pradžių buvo rizotas, paskui patapo daugiaryžiu, o visai neseniai vienoje brošiūroje perskaičiau "ryžainis". Gal čia ir teisinga kokia forma, bet skamba nelabai skaniai. Aišku prie visko priprantama. Laukiu kol pradės versti baguettę ir chiabattą.
Šafranai yra savito, kartoko skonio, todėl jau kelis tūkstantmečius naudojami kulinarijoje. Jais skaninami avienos, žuvų troškiniai, gardinamos sriubos, padažai. Jų dedama ruošiant Viduržemio jūros šalių tautinius valgius. Ispanijoje ir Prancūzijoje jų dedama į žuvų ir ryžių patiekalus, pavyzdžiui, aitriuosius žuvų troškinius (zarzuela) ir paelijas, Italijoje – ryžainius (risotto). Anglijoje kepami pyragaičiai su šafranais. Į likerį, pvz., šartrezą, taip pat dedama šafrano.
Sicilijos rutuliukai Du bičiuliai iš Naujosios Zelandijos – Davidas Arkinas ir Davidas Earlas – Londone įkūrė užkandinių tinklą „Arancini Brothers“, jame patiekiami tradiciniai sicilietiški ryžių rutuliukai arancine. Golfo kamuoliuko dydžio arancine – populiariausias greitojo maisto patiekalas Sicilijoje.
Sudėtimi jie primena ryžainį su mocarela, čederiu, itališkomis žolelėmis.
Jai teko labai atsakinga užduotis – paruošti dvylikai jaunų žmonių maistą. „Teko improvizuoti ir čia, - juokėsi kūrybinga moksleivė. – Populiariausiu patiekalu tapo... ryžainis. Taip draugai pavadino vegetarišką plovą, kuriuo vaišinome visus susirinkusius į parodos atidarymą.“
Yra daugybė ryžių patiekalų. Išvirti ilgagrūdžiai būna birūs, o vidutinio ilgumo ryžiai tampa lipnūs, tad jie labiau tinka desertams, ryžainiams, ispaniškiems patiekalams ruošti.
Kiti gi, labiau mokyti, su raudonais tušinukais rankose uoliai kovoja, kad mūsų kalbai tik niekas neatimtų jos pagoniškos tarmiškai guguojančios ir ulbančios nekaltybės, o lietuvis, šiukštu, neišmoktų nė vieno tarptautinio termino, originalios europiečio pavardės ar patiekalo pavadinimo, tad dabar dažnai atsivertusi lietuvišką valgiaraštį niekaip nesuprantu, nei kas tas „didkepsnis“ (ir svarbiausia – iš kurios jaučio dalies jis padarytas, nes jautienos išpjovos steikas, „fillet“ paprastai būna visai nedidukas), ir pasimetu tarp visų tų „ryžainių“, „daugiaryžių“, „daugiadryžių“, „grąžgarsčių“, „lakštinių apkepų“ ir „trumų“ (visa laimė, kad ne „trumnų“) [...].
Grybus Selection by Rimi galima kepti, jie puikiai tinka sriuboms, ryžainiams (risotto) ir makaronų patiekalams gardinti.
Aprašymas
Kalba
Publikavimo informacija
Data
Leidėjas
Pavadinimas
Atsisiųsti ištekliaus įrašo informaciją
Atsisiųsti žodžio informaciją:
RDF formatu LMF formatu TEI formatu TBX formatu SOAP formatu JSON formatu XLSX formatu DOCX formatu PDF formatuKomentuoti
Komentuoti gali tik prisijungę nariai.
Komentarų nėra
Komentarai(0)