kantuči̇̀nis

Apibrėžtis
Mažas džiovintas itališkas sausainėlis, valgomas pamirkant vyne.
Iliustracinis (-iai) pavyzdys (-žiai)

Cantucci (kitaip – cantuccini arba biscotti di Prato) – itališkų biscotti rūšis, kilusi iš Prato miesto, esančio netoli Florencijos. Sausainėliai tradiciškai patiekiami su taure labai saldaus ir šalto Vin Santo ir valgomi mirkant į jį – patys vieni yra kietoki tarsi džiūvėsėliai; kitais kartais – puodeliu espresso ar cappuccino kaip žavus skanėstas. [...]
Sausainėliai-džiūvėsėliai smagūs dar ir tuo, kad juos galima kepti su riešutais, džiovintais vaisiais, galima sumaišyti saldžią arba sūrią tešlą, įtarkuoti Parmezano, įberti pipirų, rozmarinų.

Taigi, gal kas nors žinote, kur galima būtų Vilniuje nusipirkti Cantuccini (itališki kieti sausainiukai/džiūvėsėliai, skirti mirkyti vyne ir kartu su juo valgyti. [...])?

Beje, tik čia ruošiame be galo skanias vieno kąsnio užkandėles tik iš itališkų produktų, patys kepame „Focaccia" duoną, „cantuccini" sausainėlius, gaminame nerealaus skonio raviolius... ir tai tik dalis to, kam negalite likti abejingi.

Šaltos kavos gėrimas su itališkais džiuvėsėliais „Kantučini“ [antraštė]

Sausainiai „kantučini“, svajojant apie Italiją [antraštė]
Prie kavos tinka ragelis su kremu ar marmeladu arba kietas traškus sausainis „kantučini“ (cantuccini).

Biscotti (dar vadinami cantuccini)

Dar šiuo terminu [biskočiai. – Red. past.] konditerijos pasaulyje vadinami du kartus kepti (kepti ir džiovinti) sausainiai (it. „bis“ – antrąkart, pakartotinai, „cotto“ – keptas, virtas). Tokie kaip tik ir yra cantucci. Taigi jie tam tikra prasme yra ir biscotti. [...] Arba jei kepsite visai mažyčius – cantuccini. Mažybinė priesaga „ini“ reiškia, kad kalbame apie mažus sausainėlius.Taigi cantucci yra didesni, o cantuccini – maži, vos vieno kąsnio sausainukai.
Cantucci ir cantuccini kilę iš Prato miesto Florencijoje ir jų sudėtyje būtinai yra migdolų. Pailgos formos, sausi ir traškūs. Iš tešlos suformuojamas didelis, pailgas kepalas, kuris iškepęs dar karštas supjaustomas riekėmis, o šios padžiovinamos krosnyje, kol įgauna švelnų aukso atspalvį.

Kaip ir dera, pietūs baigiami desertu, pavyzdžiui, pyragu su vynuogėmis (it. schiacciata con lʼuva) ar puikiaisiais migdoliniais pyragėliais (it. cantuccini), kurie valgomi užgeriant saldžiu vynu Vin Santo.

[...] liko migdoliniai sausainiai. Traškūs, gardūs, su riešutukais. Tai yra itališko stiliaus sausainiai, vadinami „Biscotti“ arba „Cantuccini“. „Biscotti“ reiškia „keptas du kartus“. Tokia jų gamyba ir yra – pirmiausiai iškepamos pailgos bandelės, paskui jos supjaustomos ir riekelės vėl kepamos, kad gražiai apskrustų ir apdžiūtų. Karolina pasirinko vieną populiariausių variantų su migdolais ir lazdynų riešutais. „Biscotti“ su migdolais ir vadinami „Cantuccini“.

Neseniai teko ragauti labai skanių cantuccini. Tie kantučiniai – tai džiūvėsiai tokie, labai skanūs. Italai juos gamina, visaip į kavą ten mirko ir mėgaujasi.

Kavos skonio saldūs džiūvėsėliai su juoduoju šokoladu ir migdolais („cantuccini“) [antraštė]
Iškepę saldūs džiūvėsėliai (cantuccini) turi būti sausi ir traškūs.

Itališki džiūvėsėliai „Biskoti", „Kantučini" [antraštė]
„Biskoti" – pagerintos tešlos džiūvėsėliai su dideliu migdolų riešutų kiekiu ir šokolado gabaliukais. Saldaus skonio.
Kantučini" - pagerintos tešlos džiūvėsėliai su dideliu migdolų riešutų kiekiu ir rožiniais pipirais. Pikantiško skonio.

Pastabos
skolinys įteisintas Valstybinės lietuvių kalbos komisijos svetimžodžių atitikmenų sąraše (2017 12 14).
Aprašymas

Ši duomenų sankaupa rodo, kaip kinta ir atsinaujina lietuvių kalbos leksika. Čia pateikiami kalbos faktai nebūtinai yra taisyklingi ir ne visi teiktini bendrinei kalbai.

Duomenų bazė taip pat pasiekiama adresu https://ekalba.lt/naujazodziai.

Kalba

lietuvių

Publikavimo informacija

Data

2021

Leidėjas

Pavadinimas

Lietuvių kalbos institutas

Atsisiųsti ištekliaus įrašo informaciją
Vertimas pagal vertimas.vu.lt
anglų kalba: kantucky
prancūzų kalba: martyre
vokiečių kalba: kandidiert
rusų kalba: кантуционный
lenkų kalba: kantuacja

Komentuoti

Komentuoti gali tik prisijungę nariai.

Komentarai(0)

Komentarų nėra