fokãčija

Apibrėžtis
Plokščia itališka duona su prieskoninėmis žolelėmis ir alyvuogių aliejumi.
Iliustracinis (-iai) pavyzdys (-žiai)

Plokščia itališka duona fokačija kepama iš mielinės tešlos ir dažnai skaninama įvairiais pagardais: prieskoninėmis žolelėmis, alyvuogėmis, svogūnais, saulėje džiovintais pomidorais, sūriu, dešra ar kumpiu.

Gal tikrai tokių užkandžių reikia ieškoti kaimo aludėje, o Europos Sąjungos sostinės centre dera valgyti focaccia, bruschetta, pate ir panašius dalykus.

Verta išbandyti: neminkyta, per naktį kildinta itališka duona „focaccia“ [antraštė]
Jei jau kepėte duoną, bandeles, keksiukus, gal pats metas išbandyti dar vieną receptą, nereikalaujantį daug darbo, tik šiek tiek planavimo. Tai itališka „focaccia“, kurią užmaišysite iš vakaro, kildinsite šaldytuve, o kitą dieną beliks iškepti ir mėgautis.

Kokių produktų reikėtų vengti ruošiantis iškylai? Pasak pašnekovo, reikėtų atsisakyti sviesto, nes jis greitai ištirpsta, ir majonezo, nes jis staigiai genda aukštoje temperatūroje. [...]
Tinkamiausi duonos gaminiai – čiabata, fokačija, prancūziškas batonas, duonos lazdelės (it. grissini).

Focaccia (fokačija) su juodosiomis alyvuogėmis ir rozmarinais: kvepia Italija [antraštė]
Padalinkite tešlą į dvi dalis ir iš kiekvienos jų suformuokite po ovalios formos focaccia duonelę, padėkite į kepimo popieriumi ištiestas skardas ir dar kartelį uždenkite drėgnu rankšluosčiu, leiskite joms susigulėti kokias 15 – 20 minučių.

Delno dydžio gabaliukas picos su baklažanais ir sūriu – 3 eurai, toks pat gabaliukas fokačijos su cukinijomis – 2 eurai. Neįtikėtinai skanu!

Labai greitai pagaminama itališka duona „Focaccia“ [antraštė]
Šią duoną netruksite iškepti, nes jai nereikia mielių, tad nereikia ir laiko pakilti.

Itališka duona fokačija [antraštė]
Reikės:
900 g sijotų miltų;
250 ml šilto vandens;
220 ml pieno;
2 šaukštų druskos [...].

Fokačija įdaryta džiovintais pomidorais ir rozmarinais [antraštė]
Fokačija labai tiktų jaukiems savaitgalio pasisėdėjimais prie taurės vyno mėgaujantis marinuotomis alyvuogėmis ir kietuoju sūriu.

Fokačiją geriausia valgyti šiltą, bet ne karštą; prieš tiekdami palikite ataušti ant grotelių maždaug 10 minučių arba kad visiškai atšaltų.

Pastabos
vartotinas skolinys, įteisintas Valstybinės lietuvių kalbos komisijos svetimžodžių atitikmenų sąraše (2010-10-28).
Aprašymas

Ši duomenų sankaupa rodo, kaip kinta ir atsinaujina lietuvių kalbos leksika. Čia pateikiami kalbos faktai nebūtinai yra taisyklingi ir ne visi teiktini bendrinei kalbai.

Duomenų bazė taip pat pasiekiama adresu https://ekalba.lt/naujazodziai.

Kalba

lietuvių

Publikavimo informacija

Data

2021

Leidėjas

Pavadinimas

Lietuvių kalbos institutas

Atsisiųsti ištekliaus įrašo informaciją
Vertimas pagal vertimas.vu.lt
anglų kalba: focus
prancūzų kalba: photométrie
vokiečių kalba: Fokussierung
rusų kalba: фокация
lenkų kalba: fokcja

Komentuoti

Komentuoti gali tik prisijungę nariai.

Komentarai(0)

Komentarų nėra