džiazvà
O štai ir aš – septynerių, o gal šešerių – stoviu prie durų ir stebiu mamą, ruošiančią kavą. Du šaukštai maltos kavos, stiklinė vandens, truputis cukraus – mama viską supila į žalvarinę džiazvą ir lėtai maišo. [...]
Ruošiant turkišką kavą, svarbiausia budrumas. Negalima atitraukti akių nuo kavinuko. Taigi mama stebi kavą, o aš stebiu ją. Staiga mamos veidu nuslysta šešėlis. Pastebiu, kad džiazva sujuda.
Kavą geriausiai ruošti specialiame inde siaurėjančiu kakleliu (džiazvoje). Tokiu atveju reikalingos smulkiai sumaltos pupelės.
Imi norimo tūrio "turkiškos" kavos virimo inda aka džiazvą (ta su rankenėle, statoma ant viryklės), įdeti patinkančios kavos, užpili norimą vandens kiekį ir statai ant įjungtos viryklės.
Jei kava gaminama kavos aparatu ar džiazvose, ji turi būti išpilstoma į puodelius ką tik pagaminus.
Į turkišką kavinuką (džiazvą), kuriame telpa maždaug 100 g vandens, įberiame 4-7 g smulkiai maltos kavos, iki pat kaklelio pripilame šviežio, šalto vandens ir statyti ant viryklės. Kavai suputojus, nukeliame nuo ugnies ir iš karto patiekiame su gabaliniu cukrumi.
O savaitgaliais - tai jau kita kalba :) Įvairūs blyneliai, omletai, košės :) šviežiai keptos bandelės (tešlą darau iš vakaro), taip pat keptos bulvės :))))))) ir mažiukas puodelis kavos (virtos džiazvoje).
Balkanų turkiška kava verdama taip: įpilkite pirmiausia šalto vandens į džiazvą (turkiškos kavos virimo indas). Jei kitas indas – jis neturi būti didelis, o talpinantis vandens 2–3 puodukams. Originali džiazva yra varinė, į viršų siaurėjanti. Tada puta geriau susidaro.
[...] Kai kava pradeda nusėsti į džiazvos dugną, pamaišykite kelis kartus, sumažinkite ugnį ir maišykite tol, kol pasirodys puta.
Kai kava užverda ir pradeda kilti puta, pakelkite džiazvą nuo ugnies. Leiskite putai nusėsti ir vėl uždėkite ant ugnies. Taip leidžiama putai pakilti kelis kartus.
Būtent Kušadasyje galėsite nusipirkti džiazvą – kūgio formos puodeliuką su ilga rankena, skirtą ne daugiau kaip dviem puodeliams kavos. Tokių Lietuvoje neaptiksi, o Turkijoje yra įvairiausių.
Sėdime jaukioje Astos namų virtuvėje ir laukiame, kol „džiazvoje“ užvirs kava.
Aprašymas
Kalba
Publikavimo informacija
Data
Leidėjas
Pavadinimas
Atsisiųsti ištekliaus įrašo informaciją
Atsisiųsti žodžio informaciją:
RDF formatu LMF formatu TEI formatu TBX formatu SOAP formatu JSON formatu XLSX formatu DOCX formatu PDF formatuKomentuoti
Komentuoti gali tik prisijungę nariai.
Komentarų nėra
Komentarai(0)