bulgùras

Apibrėžtis
Termiškai apdorotos (apvirtos ar nuplikytos), išdžiovintos ir atskirtos nuo sėlenų kietagrūdžių kviečių kruopos.
Iliustracinis (-iai) pavyzdys (-žiai)

Bulgur“ kruopose gausu baltymų, geležies ir vitaminų, be to, jų nereikia virti - užtenka pabrinkinti. Jei nepatingėsite supjaustyti ir pakepinti moliūgo, netrukus turėsite didžiulį dubenį skanių ir sveikuoliškų salotų.

bulguras - tai termiškai apdorotų kviečių grudų kruopos. Būna įvairių dydžių. Bulguras - pagrindinis "tabbuleh" salotų ingredientas :) Kai bus šviesu nufotkinsiu, nes dabar neišeina :) Nepainioti su kuskusu :) tai skirtingi dalykai :)

Bulguras – tai apdorotos kvietinės kruopos. Būna smulkios, stambios. Čia smulkios naudotos, jas kaip kuskusą pakanka pabrinkint, o stambias dar pavirti reikia.

Turkiški bulguro virtinukai [antraštė]
Nusikeliam į Turkiją ir išbandom bulguro virtinukus. Man, kaip kruopų ir pomidorų mėgėjai, šis patiekalas labai patiko, gal tik česnako pasirodė daugoka.

Kvietinės bulgur kruopos - tai apvirtos, išdžiovintos ir atskirtos nuo sėlenų kruopos. Taip paruoštos kruopos išverda gana greitai ir išlieka maistingos. Kvietinėse bulgur kruopose yra kalcio, fosforo, geležies.
Naudojamos taip pat kaip ryžiai ar kuskusas,- košėms, troškiniams, plovams, salotoms. Bulgur kruopų galima įmaišyti į maltinukų ar duonos masę.

O sitas "zakusonas" vadinasi Tabouleh. Sudetis labai paprasta: pertazoles, pomidorai, svogunu laiskai (labai nedaug), alyvuogiu aliejus, citrinu sultys, druskyte, pipiriukai ir dar tokios kruopytes, kurios bulgur vadinasi, lietuviskai net nezinau kaip. Jei nori, kad nebutu toks sausas ir daugiau "sulistu", tai daugiau citrinu sulchiu ir alyvuogiu aliejaus reikia.

Bulguro kruopos
Šiuose grūduose apstu skaidulų, jie puikiai tinka prie patiekalų, o smulkiai pjaustytą bulgurą labai lengva pagaminti. Bulguras yra greitai, maždaug per 10 minučių išverdantis grūdas, jis yra labai geras baltų ryžių ir pastos pakaitalas. [...] Bulgure apstu ne tik skaidulų, bet ir geležies, vitaminų E ir B6.

Vaje, aš tikriausiai visiška neišmanėlė, bet apskritai neišmanau, kas tas bulgur yra. Bet atrodo skaniai, kaip iš grikių panašus vaizdas

„Jeigu užsisėdite darbo vietoje, sveiku ir patogiu pasirinkimu gali tapti skaldytos kviečių kruopos, vadinamos bulguru“, - sakė A. Clark, Jungtinės Karalystės biuruose skaitanti paskaitas apie sveiką mitybą. [...]
Toks maistas kaip bulguro kruopos turi žemą gliukozės indeksą, reiškiantį, kad energija išsiskirs iš lėto. Tai padės jums sulaukti vakaro, sakė ji.

BULGURAS. Skaldyti kietieji kviečiai, apdoroti nuplikius, išdžiovinus ir iš dalies pašalinus luobą (nuvalius sėlenas). Populiarus Magrebo ir Artimųjų Rytų virtuvėse. Iš bulguro gaminamos libanietiškos salotos „Tabule“, verdamos sriubos, ruošiami garnyrai, įvairios salotos.

Pastabos
įteisinta Valstybinės kalbos komisijos svetimžodžių atitikmenų rekomendacijų sąraše (2013 11 28).
Aprašymas

Ši duomenų sankaupa rodo, kaip kinta ir atsinaujina lietuvių kalbos leksika. Čia pateikiami kalbos faktai nebūtinai yra taisyklingi ir ne visi teiktini bendrinei kalbai.

Duomenų bazė taip pat pasiekiama adresu https://ekalba.lt/naujazodziai.

Kalba

lietuvių

Publikavimo informacija

Data

2021

Leidėjas

Pavadinimas

Lietuvių kalbos institutas

Atsisiųsti ištekliaus įrašo informaciją
Vertimas pagal vertimas.vu.lt
anglų kalba: bulldog
prancūzų kalba: Bulgure
vokiečių kalba: Bulgur
rusų kalba: бульгур
lenkų kalba: bulgur

Komentuoti

Komentuoti gali tik prisijungę nariai.

Komentarai(0)

Komentarų nėra