čijà
Stipruolių maistas – čija sėklos [antraštė]
Išgirdęs čija pavadinimą ne kiekvienas iš karto suprastų apie ką kalbama. Čija - lietuviškai vadinamas ispaninis šalavijas – tai nepaprastai maistingos juodai baltos sėklos, kilusios iš Centrinės Amerikos. „Chia“ majų kalboje reiškia „stiprybė“ ir puikiai apibūdina šių sėklų savybę stiprinti organizmą. Šios sėklos padeda jam atsigauti po sunkaus fizinio darbo ar alinančių ligų, todėl jos buvo vienas iš pagrindinių maistų majų civilizacijoje.
Linų, čijų ir kanapių sėklos: ar jos būtinos? [antraštė]
Iš pradžių visame pasaulyje prabilta apie linų sėklų naudą, tačiau vėliau jas pakeitė čijos (ispaninio šalavijo) ir kanapių sėklos.
Vis gausėjanti vegetarų, žaliavalgių ir sveikos mitybos šalininkų armija dairosi į egzotiškus produktus, kuriais galėtų dar labiau praturtinti savo valgiaraštį. Pastaraisiais metais daug kalbama apie „supermaistą“ – čija, arba ispaninio šalavijo sėklas. Internetinės ir sveiko maisto parduotuvės šiuos mažyčius grūdelius pristato kaip tikrą sveikatai, stiprybei ir energijai reikalingų medžiagų lobį. Kodėl šios sėklos šiandien tokios madingos?
Chia sėklos: Lietuvoje nežinomos, pasaulyje vartojamos jau 4000 metų [antraštė]
Chia sėklos tinkamos kovojantiems su viršsvoriu, linkusiems sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, hipertenzija, diabetu. Pacientams, kurie yra infakto bei insulto rizikos grupėje.
Čiją esu bandžiusi, sėlenas taip pat, linų sėmenis irgi.
Ispaninio šalavijo (chia / čija) sėklytės daugelį šimtmečių vertintos kaip itin naudingas maistas. Manoma, kad Chia buvo vienas pagrindinių įvairių dar actekų sukurtų dietų sudedamųjų dalių.
Čija – juodosios organizmą stiprinančios sėklos [antraštė]
Čija (angl. chia) arba kitaip - „ispaniškas šalavijas“ – nepaprastai maistingos sėklos, kuriose gausu vitaminų ir skaidulų. Sėklos yra malonaus, švelnaus aromato, lengvai virškinamos, rašo geragyventi.lt.
Aš plaku kokteilinėj :)
Dažnai dar pridedu visokių sėklyčių - čijų, sezamų, aguonų :)
Valgau migdolus, graikinius riešutus, pekano riešutus, čija sėklas, linų sėmenis, kanapes ir moliūgų sėklas. Dedu vienų ar kitų į salotas, sriubas arba kramtau vienus.
„Omega-3 tikrai netrūks, jei valgysite pakankamai žalių lapinių daržovių. Taip pat jomis puikiai aprūpins šaukštas čija sėklų arba linų sėmenų.
Chia sėklos gali suteikti ilgalaikį sotumo jausmą ir gali padėti apsaugoti nuo alkio priepuolių. [...]
Chia sėklytės yra labai subtilaus skonio, tad idealiai tinkamos naudoti įvairiuose patiekaluose, nes nepakeičia jų skonio, tačiau ypač pagerina maistinę vertę.
Čija (Chia) sėklos [antraštė]
Čija (angliškai Chia, pilnas lietuviškas pavadinimas “ispaninis šalavijas“) – tai juodai baltos sėklos kilusios iš Centrinės Amerikos. [...]
Čija sėklos turi daug daugiau maistingų medžiagų nei dauguma vaisių, daržovių, sėklų ir grūdų.
Dribsnių pusryčių gamintojai teigia, kad jų produktas yra natūrali ir veiksminga priemonė, didinanti libido. Pasak jų, avižos, čijos sėklos ir peruvinė pipirinė padės pažadinti seksualinį potraukį vyrams ir moterims.
Internete išties apstu įspūdingų „superfoods“ (supermaisto) aprašymų. Pvz., Pietų Amerikoje augančių ispaniškųjų šalavijų, dažniau vadinamų čijomis (chia), sėklos, skelbiama, turi 8 kartus daugiau omega-3 riebalų rūgšties negu atitinkamas kiekis lašišos ir 6 kartus daugiau kalcio ir 9 daugiau fosforo negu karvės pienas. [...]
„[...] Be to, nėra patvirtinta, kad mūsų platumoje gyvenantis žmogus, vartodamas čijų sėklas ar akajų uogas, gaus tokią pačią naudą, kaip ir Pietų Amerikos indėnai.“
Čijos sėklas actekai, majai ir kitos Amerikos gentys vartojo dar prieš 4000 metų. Jėzuitų rankraščiuose minima, kad čija buvo pagrindinis ir svarbiausias maisto šaltinis neskaitant grūdų ir pupelių. „Chia" majų kalboje reiškia „stiprybę". Čija vartojama sėklų pavidalu, malama į miltus, iš sėklų spaudžiamas aliejus.
Aprašymas
Kalba
Publikavimo informacija
Data
Leidėjas
Pavadinimas
Atsisiųsti ištekliaus įrašo informaciją
Atsisiųsti žodžio informaciją:
RDF formatu LMF formatu TEI formatu TBX formatu SOAP formatu JSON formatu XLSX formatu DOCX formatu PDF formatuKomentuoti
Komentuoti gali tik prisijungę nariai.
Komentarų nėra
Komentarai(0)